Harvardi eetikakoodeks

https://www.websitepolicies.com/blog/code-of-conduct-ethics

Mis on eetikakoodeks? See on kirjapandud normide ja/või väärtuste kogumit, mis on toeks teatud valdkonnas tekkivate moraaliprobleemide lahendamisel ja õigete käitumisviiside valikul.

Kõlab igati loogiliselt, et igal suurel IT-organisatsioonil on oma eetikakoodeks. Täna toon välja mõned punktid Harvardi ülikooli eetikakoodeksist. Punktid toon välja töötajate/rollide kaupa.

Tugiteenuste töötaja:

  • Ärge kunagi küsige kasutajatelt paroole.
  • Luba meilisõnumi edastamine teisele määramisele ainult siis, kui postkasti omanik seda nõuab.
Eelmaintud koodeks näitab, et Harvardi ülikoolis hinnatakse inimeste privaatsust. Näiteks ei küsida inimese salasõna. Samuti austatakse ka inimese arvamust, kui on vaja tema kiri edastada kellegile teisele.

Süsteemiadministraator:
  • Logifailides ja andmebaasides sisalduvaid andmeid ei tohiks avalikustada lisaks IT-grupi vajadusele diagnoosi välja töötada, hooldada, tõrkeotsinguks või diagnostikaks teha, välja arvatud juhul, kui ülikool või juriidiline asutus seda juhendab.
  • Andmebaasides sisalduvate andmete juhuslik vaatamine, mis ei kuulu töötaja töökohustuste hulka, on rangelt keelatud.
Andmebaasi ligipääs avab tee paljudele andmetele. Harvardi ülikooli eetikakoodeksis on selged reeglid, et ilma asjata ei tohi andmeid uurida. Ning kindlasti on keelatud andmete levitamine. 

Testijad, arendajad, projektijuhid ja ärianalüütikud:
  • Ülikooli rakendustes probleemide väljatöötamisel, testimisel, analüüsimisel, hooldamisel või tõrkeotsingul tuleks dokumente küsida ainult siis, kui need on seotud uuritava probleemiga.
  • Lehekülgede, failide, ärivoogude või aruandeväljundite näidete kuvamisel dokumentides tuleks teabe varjamiseks võtta asjakohaseid meetmeid, et kaitsta andmetega seotud isiku (te) isikut.
  • Esitamise, arendamise, testimise, analüüsimise, hooldamise või tõrkeotsingu eesmärgil tuleks teabe varjamiseks võtta asjakohaseid meetmeid, et kaitsta andmetega seotud isiku (te) isikut.
Tarkvaara arenduse protsessis tuleb kokku puutuda pärisandmetega. Näiteks testimisel tehakse raporteid, mis salvestatakse. Seetõttu on oluline, kuidas neid andmeid käitleda. Harvardi ülikooli eetikakoodeks annab siingi konkreetsed juhendid ja reeglid.

Harvardi eetikakoodeks sisaldav kasutajale kindlust, et nende andmeid käsitletakse kindlalt ja kindlate reeglite järgi. Samuti see annab ka töötajale kindlad suunised. Lõpuks sellest võitavad kõik.


Referentsid:
https://huit.harvard.edu/it-professional-code-conduct-protect-electronic-information
https://www.eetika.ee/et/145776

Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost