Interneti kujunemine ja nutisõltuvus

https://tervis.elu24.ee/4229265/spetsialistid-raagivad-nutikas-voi-soltlane

Tänapäevane internet on kaasa toonud palju head, millest me võime igapäev kasu saada. Mõne näitena võime esile tuua kiirelt info leitavuse või e-riigi võimalused. Seda nimekirja võiks jätkata rohkete näidetega. Kuid siiski paljudel headel asjadel on olemas ka oma pahupooled, samamoodi interneti kiirel levikul. Tahan siin rõhutada nutisõltuvust. Järgnevalt võrdlen interneti sõltuvust kahe perioodi vahel.

Enne aastat 1991. leidis internet kasutust üsna spetsiifilistel eesmärgitel. Näiteks ARPAnet-i oli alguses ühendatud ainult 2 ülikooli, aastaks 1971 oli ühendatud 15 asutust ja ning 1983 aastaks oli ühendatud asutusi üle 500. Enamasti need asutused olid ülikoolid või teaduslikud asutused.

Veel üks näite interneti spetsiifilisest kasutusest. 1980-ndate lõpus kasutusel olnud HTTP võrgustik oli mõeldud teadlaste vahel info jagamiseks. Teadlased kasutasid HTTP ja HTML protokolle enda uurimistööde levitamiseks või teiste teadlaste vahel jagamiseks.

Enne aastat 1991. ei saanud rääkida nutisõltuvusest, sest 1) interneti kasutati sihipäraselt ning 2) interneti kasutajad olid keskmiselt teadlikumad inimesed.

Interneti kiire areng algas 90-ndate keskpaigast ning sellest ajast edasi see jõudis suurtesse rahvamassidesse. See tõi omakorda kaasa interneti "kutsehaiguse" ehk nutisõltuvuse. Tänapäeval nutisõltuvust peetakse lääne ühiskonnas juba normaalsuseks. 

Paljud lääne ühiskonna interneti kasutajad vastavad järgmistele küsimustele jaatavalt: Kas jätad iga nutitelefoni teadaande peale kõik muud tegevused pooleli, et näha, kellele meeldis sinu Facebooki postitus? Kas vastad e-kirjadele ka voodis enne magamaminekut? Kas nutitelefoni aku tühjenemine tekitab sinus stressi? Kas kontrollid oma telefoni pidevalt ja näpid kogu aeg mõttetult ekraani?

Tänapäevases ühiskonnas on saanud väga oluliseks oskuseks kasutada interneti targalt ja otstarbekalt. Valesti kasutamisel interneti võib põhjustab stressi, ärevust ja sõltuvust, mis võib isegi nõuda teadlikku raviprotsess. Kas interneti kasutajad oleks võinud 30 aastat tagasi sellist olukorda ette näha. Võimalik, et ettenägelikud kasutajad võisid seda ette näha, kuid kindlasti nad ei kogenud nutisõltuvust.


Allikas:

1. https://www.am.ee/nutisoltuvus

2. https://www.internetsociety.org/internet/history-internet/brief-history-internet/

Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost