Arvustus raamatule "The Case for Copyright Reform"

Viimased paarkümmend aastat on autoriõiguste teemal tõstatanud paljusi tulisi vaidlusi. Maha on peetud pikki kohtu lahinguid ning parlamentides on autoriõiguste teema olnud mitmeid kordi pingeliste vaidluste teemaks. Ühel poolel on sisu loojad ja levitajad, kes tahavad oma kasumit maksimeerida või sisu levitamist kontrollida. Teisel poolel on kasutajad, kes eeldavad internetis peaks olema omatarbeks sisu tarbimine tasuta.

Põhiliseks probleemiks on asjaolu, et interneti kiire levik on muutnud viise, kuidas sisu levitatakse ja tarvitatakse. Kuid seadusandlus ja printsiibid on seni veel nö eelmisest sajandist.
Seetõttu on igati loogiline, et autoriõiguste seadusandlus ning printsiibid vajavad kaasajastamist ehk reforme.

Endapoolsed ettepanekud on koostanud ka Rootsi Piraadipartei MEPi liikmed Rick Falkvinge ja Christian Engström raamatuga "The Case for Copyright Reform". Ma toon välja mõned nende ideed autoriõiguste reformiks.

Esiteks privaatsuse kaitse. Suured fimad soovivad rohkem õigusi nuhkida kasutajate allalaetud sisus. Ettevõtete seisukohalt see tundub mõistlik, kuna raske on veenduda allalaetud faili sisus kui konkreetsed faili sisse pole vaadatud. Kuid raamatu autorid on sellele kategooriliselt vastu, sest see kahjustaks inimeste põhiõigust privaatsusele.

Teine ettepanek oli, et failivahetus kasutajate vahel ei tohiks minna autoriõiguste alla, vaid oleks legaalne. See väldiks olukordi, kui kasutajad piiraksid sisu jagamist, kartes et hiljem keegi kaebab neid kohtuse. Raamatu autorid on seisukohal, et failide levitamine peaks olema vaba mitteärilisel eesmärgil.

Mina leian, et autoriõigused vajavad kindlasti reforme. Praegune seadusandlus ei arvesta tänapäeva interneti keskkonnaga ega muutunud tarbimise harjumusi.
Sisu loojadel ja autoritel on kindlasti enda eeldused ja soovid õiglasele tasule. Kuid autoriõiguste piiramiseks ei peaks piirama interneti tarbimist ega privaatsusest. Interneti kasutamine on inimeste põhiõigus ning seda ei tohiks piirada. 

Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost