IT-juhtide omadused















https://www.cultofmac.com/543227/tim-cook-vs-steve-jobs/

Ettevõtte tegevjuhtidele (CEO) on omastatud väga erinevaid tiitleid - kapten, treener, eestvedaja jne. Need tiitlid näitavad kui suur on juhil roll oma ettevõttes. IT tegevjuhilt oodatakse eeskätt, et ta oleks juhi oskustega ja mõjukas ning et ta aitaks ettevõttel saavutada silmapaistvaid tulemusi.


Viimastel aastakümnenditel on esile kerkinud suur hulk IT-ettevõtteid, kes kõik on käinud natuke oma rada pidi. Paljuski on IT-ettevõttede valikute ja maine taga nende suured liidrid.

Tänases blogi artiklis võrdlen Steve Jobs ja Tim Cook'i, kes on mõlemad on juba olnud kauaaegsed Apple tegevjuhid (Jobs küll juba kahjuks surnud). Olen olnud pikki aastaid Apple toodete kasutaja ning firma on minu jaoks tähtis olnud. Seetõttu valisin antud blogi artikli võrdlemiseks Apple pikkaaegsed liidrid.

Liider: Steve Jobs oli kahtlemata väga kirglik ja pühendunud inimene. Ta oli maailmas haruldane inimene, kelle kohta saab õelda visionäär ja tuleviku looja. Ta nägi asju, mida paljud ei näinud. Ta tunnetas erakordselt hästi kasutajate kasutajakogemust ja vajadusi. 

Juhina oli Steve Jobs pigem kinnine ning mitte usaldav. Ta nõudis oma töötajatelt täiuslikkust ja tipptaset. Iseloomult oli ta perfektsioonist.

Tim Cook'i kohta saab õelda, et ta on meeskonna mängija. Ta otsib ühisosa ja koostööd. Erinevalt Jobs'st on tema rohkem praktiline ning rohkem ootuspärane.

Suhtleja: Steve Jobs ei olnud hea suhtleja. Ta võis olla väga karm ning oma käitumisega eemaletõukav. Ta nõudis inimestelt palju ning ta oskas seda teha arusaadavaks väga selgelt ja omasel moel. Teda ei huvitanud töötajate arvamus.

Tim Cook on seevastu kahtlemata meeskonna mängija ja hea suhtlema. Tema jaoks on tähtis, et ettevõttes oleksid tugevad meeskonnad ning kogu firma tegevus ja suund oleks läbinähtav. Cook'st on räägitud kui arvestavast juhist, kes saab inimestega hästi läbi ning kes on erinevalt Jobs'st inimesena ligipääsetav

Arengumootor: Nii Steve Jobs kui ka Tim Cook on vedanud firma väga tugevasse arengusse. Kuigi sõna visionäär saab kasutada ainult Jobs' kohta. Steve Jobs tegi Applest tuleviku nägeva ettevõtte, kes teab juba meie homseid vajadusi. Steve Jobs'i kuulati väga hoolega, sest tema visioone hinnati kõrgelt.

Tim Cook'i kohta saab õelda, et tema suhtimise perioodil on Apple oma ära teinud. Uusi tooteid ja teenuseid küll tuleb, kuid Job's ajal toimunud arengut pole enam nähtud.

Ülemus: Steve Jobs oli karm ja konkreetne ülemus. Võib õelda, et teda kardeti või kohati lausa välditi.

Tim Cook on see-eest meeskonna mängija ning inimeste eest seisja. 

Apple on ettevõttena palju saavutanud ja loonud. Ilma nende tegevjuhtide me ilmselt ei räägiks täna Applest ega nende juhtidest.

Referentsid:
https://www.investopedia.com/articles/professionals/081715/how-does-tim-cooks-management-style-differ-steve-jobs.asp

Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost