IT proff vs käsitööline

https://www.itworldcanada.com/blog/what-does-it-professional-really-mean/86353


Olen töötanud IT valdkonnas üle 13.aasta ning olen olnud nii IT-käsitööline kui ka IT-proff (loodetavasti), ehk viisakamalt IT-professionaal. Tänases ajaveebi artiklis võrdlen omavahel erinevusi IT proffil vs käsitöölisel.

Kõigepealt teeme selgeks mõisted. Nii IT proffi kui käsitöölist ühendab oskus IT vallas teha edukalt tööd. Mõlemad ilmselt teavad hästi oma võimeid ning suudavad olla igati kasulikud. 

Kuid IT proffi eristab, et ta on oma IT-valdkonnas hästi orienteeruv ning mõistab suurt pilti hästi. Ta on sulandunud hästi oma valdkonda. Tänu oskusele kaasa mõelda IT-proff suudab teha teisi paremaks.

Ma nimetaksin pigem IT proffi tarkvara arendajaks ning käsitöölist programmeerijaks. Kuid nüüd lähme täpsemaks nende 2 erinevuse kirjeldamisega.

IT proff vs käsitööline erinevused

Suhtlemine. Enda igapäeva töös tarkvara arendajana aitan ehitada suuremaid infosüsteemi. Seetõttu arendus käib meeskonna tööna, kuhu on igapäevaselt kaasatud ka tellija. IT proff on inimene, kes oskab klientidega suhelda ning keda ei ole tarvis "peita" keldrisse. Ta suudab oma mõtteid ja küsimusi arusaadavalt esitada ning samuti aksepteerib teiste vastusi või seisukohti. IT proff jääb alati viisakaks ja meeldivaks,  seda nii kirjutades kui ka kontaktselt suhtlemisel.

Seevastu olen kokkupuudunud käsitööliste, ehk programmeerijatega, kes ei oska ega taha suhelda. Paragu elu on näidanud, et koostööd on nii raske teha. See pärsib otseselt igapäevast koostööd ning pikka peale sellistest töötajadest loobutakse.

Meeskonna töö. See punkt haakub eelmise punktiga. IT proff oskab teha meeskonna tööd. Ta saab aru, et suured asjad sünnivad läbi meeskonna pingutuse. Seevastu käsitööline võib nokitseb enda kindlaid ülesandeid,  saavutamata seal jurues midagi suurt, sest ülesande taga puudub meeskond.

Ärivajaduste nägemine. IT proff või tarkvara arendaja tunneb teemad kus parasjagu IT lahendust luuakse. Ta suudab näha kaugemale kliendi ärinõuetest ning tajub vajadusi nende taga. Tänu oma oskustele ja tunnetusele ta suudab pakkuda kliendile vajalikku nõu ja tuge. IT lahendusi arendades on tal oskus näha tuleviku perspektiive ning võtta neid ka arvesse.

Käsitööline või programmeerija ei pruugi näha kaugemala ärinõuetest. Ta on keskendunud oma kindla asja tegemisele. Siin võib tuua näiteks outsource programmeerijad Indiast. Nad teevad küll oma tööd hästi, kuid nad ei mõista suurt pilti.

Lai silmaring. IT proff on laia silmaringiga. Ta mõistab IT-valdkonnas paljusi tahke. Samuti tema avar silmaring ei piirdu ainult IT-ga, vaid tal on teadmisi ka teistes valdkondades. Kas ta on neid siis omandanud kõrgkoolist või olles aktiivne muul moel teadmiste omandamisel.

Käsitööline võib olla üsna piiratud teadmistega väljaspool enda töövaldkonda. Ta võib olla isegi kõrgelt haritud, kuid teda ei pruugi huvitada mis maailmas üldiselt toimub.


Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost