ISKE ja Mitnicki valem


https://www.oixio.ee/et/Blogi/Artiklid/iske-infos%C3%BCsteemide-turvameetmete-s%C3%BCsteem

Me elame maailmas, kus pidevalt muutuvad IT süsteemid ja programmid. Sellega kaasnevad ka suured ohud IT rünnakutele või andmevargustele. Kuidas ennast või oma ettevõtted kaitsta? Siin on meil abiks, kui järgida Mitnicki valemit.

Mitnicki valem koosneb  kolmest komponendist - tehnoloogia, koolitus ning reeglid. Antud valemi järgimine peaks suurendama andmeturvet ja kaitset rünnakute vastu. Samal eesmärgil on ka loodud ISKE turvameetmete süsteem. Olen käinud mitmel ISKE koolitusel ning seetõttu leidsin koheselt seoseid Mitnicki valemiga. Antud artiklis võrdlen omavahel ISKE ja Mitnicki valemi sarnasusi.

Kõigepealt, mis on ISKE. See on kolmeastmeline nö. etalonturbe süsteem, mille eesmärk on tagada infosüsteemides töödeldavatele andmetele piisava tasemega turvalisus. Turvaklasside määramisel lähtutakse teabe konfidentsiaalsusest, teabe terviklikkusest, aegkriitilise teabe käideldavusest, teabe hilinemise tagajärgede lubatavast kaalukusest.

Tehnoloogia. ISKe juhend ütleb: Infosüsteemide inventuuri vastavaust tuleb kontrollida vähemalt korra aastas. Soovituslik on kõik infosüsteemides toimunud muudatused, mis omavad tähtsust ISKE rakendamise osas, koheselt oma inventuuri haldamise töövahendisse sisse märkida. Lisaks seadmetele tuleb spetsifitseerida üldkasutatavad infrastruktuuri osad (nt arhiivi- ja laoruumid, koosolekuruumid, serveriruumid, seadmekapid, toitekilbid, toiteliinid jne).

ISKE rakendamisel on oluline, et IT-osakonnal oleks olemas täpsed teadmised kasutavatest tehnoloogiatest. Selle käigus tehakse põhjalik inventuur ning määratakse turvaklass vastavalt ohtlikusele.

Koolitus. ISKE juhend ütleb: ISKE rakendamise eest vastutav isik korraldab järgnevat: 1. viib läbi koostöös asutuse IT eest vastutava töötajaga ja asutuse juhtkonnaga infovarade inventuuri ja spetsifitseerimise vastavalt juhistele jaotises 2.1 2. viib läbi koostöös põhitegevuse poole esindajatega andmekogude kaardistamise.

ISKE rakendamine nõuab ettevõtte sisemist koolitamist ning ohtude teemal suhtlemist. Samuti see tõstab vastutavate isikute teadlikust.

Reeglid: ISKE juhend ütleb: Perioodiliselt ja asutuse IT keskkonna või süsteemide muudatuste puhul tuleb üle kontrollida, millised moodulid, ohud ja turvameetmed lisandusid ning vajadusel rakendada vajalikke turvameetmeid. ISKE rakendamise paremaks korraldamiseks asutuses tuleb määrata ISKE rakendamise eest vastutav isik – ISKE koordinaator/infoturbe eest vastutav isik/infoturbejuht vms.

ISKE rakendamine on pidev protsess ning see käib ettevõttes sisemiselt seatud reeglite alusel.

Pidevalt muutuvad IT süsteemid ja programmid eeldavad kõigilt asjaosalistelt kõrget eneseinitsiatiivi uute teadmiste omandamiseks, mis süsteemi kompetentseks kasutamiseks vajalikud on. Siin on meile abiks Mitnicki valem ning ISKE järgimine.

referentsid:
https://iske.ria.ee/8_03/?action=AttachFile&do=get&target=ISKE%20rakendusjuhend%20ver.%208.00.pdf

Comments

Popular posts from this blog

Kes on häkkerid? Kuidas saada häkkeriks?

Teenuste kättesaadavus

Noppeid IT ajaloost